Zijn aardgas en stookolie straks overbodig Maak kennis met het eerste huis op waterstof.Zijn aardgas en stookolie straks overbodig Maak kennis met het eerste huis op waterstof.

In Nederland is de eerste waterstofwoning ingehuldigd. In de woning staat een toestel dat stroomoverschotten van de zonnepanelen omzet in waterstof. Uit die waterstof haalt het toestel dan warmte en elektriciteit voor het hele huis, het hele jaar door. Stookolie of aardgas zijn niet langer nodig. Ook tijdens de winter niet. En opmerkelijk: de technologie is van een Vlaams bedrijf.Luc Pauwels, Wim De Maeseneerdo 19 sep 2019  18:19

Zonnepanelen hebben voorlopig nog altijd één groot nadeel: in de zomer leveren ze soms te veel energie, in de winter bijna geen. De overschotten op het elektriciteitsnet plaatsen, zal op termijn geld kosten (via de slimme meters, red.). De zomerse stroomoverschotten opslaan in batterijen is voorlopig geen oplossing. Batterijen ontladen en zijn nog niet krachtig genoeg om de hele winter te overbruggen. Daarom kijken wetenschappers al jaren naar waterstof als dé oplossing.

Waterstofgas is een energiedrager. Je kan er, net als bij een batterij, elektriciteit in opslaan en er ook opnieuw afhalen. Als je de elektriciteit er opnieuw afhaalt, komt er ook restwarmte vrij. Maar je kan de waterstof ook gewoon verbranden, als klassiek aardgas. Dan krijg je heel veel warmte, maar wel zonder schadelijke uitstoot van broeikasgassen. Want verbrande waterstof wordt gewoon water.

De winter door met zonnepanelen dankzij waterstof

In het Nederlandse dorpje Stad aan’t Haringvliet op Goeree-Overflakkee is woensdag een proefwoning voorgesteld die optimaal gebruik maakt van die kwaliteiten van de waterstof.  Bedoeling is om het huis het hele jaar door volledig te verwarmen en te voorzien van warm sanitair water en elektriciteit. Dus ook in de winter, als zonnepanelen amper energie produceren.EXPERT Luc PauwelsKan waterstof de motor worden van een duurzame economie?di 26 feb 2019  06:00

Een toestel in het huis, de zogenaamde Power Box, zet op zonnige dagen de stroomoverschotten van de zonnepanelen om in waterstof. Die wordt opgeslagen in gasflessen, in totaal zo’n 1.200 liter. Op momenten dat de zonnepanelen geen energie produceren, zet de Power Box via een brandstofcel een deel van de opgeslagen waterstof weer om in elektriciteit. In de Power Box zit ook een speciale zogenaamde katalytische boiler.  Die verbrandt de overige waterstof om er een boiler mee op te warmen. Net zoals een klassieke boiler op aardgas. Maar een katalytische verbranding is heel zuiver: je ziet totaal geen vlam en er komen ook geen schadelijke stikstofoxides bij vrij. En CO2 is er al helemaal niet. Want als je waterstof verbrandt, blijft er alleen waterdamp achter. 

Precies door die extra verbranding wordt het systeem interessant, onderstrepen de Nederlandse initiatiefnemers. Immers, bij het aanmaken van waterstof gaat veel energie verloren. Klassieke waterstofinstallaties die alleen elektriciteit aanmaken zijn daardoor vaak niet rendabel genoeg. Maar dankzij de extra warmte door de katalytische verbranding, heeft de Power Box volgens de Nederlanders een gevoelig hoger rendement. Genoeg om een heel huis ook bij forse vriestemperaturen mee overeind te houden, en op termijn ook betaalbaar: de volledige installatie zou uiteindelijk zo’n 16.000 euro gaan kosten.

Het hart van het Nederlandse waterstofhuis is Vlaams

Het hele systeem past in een metalen kast, ter grootte van een flinke Amerikaanse koelkast met nog een opslagtank voor het waterstofgas in de tuin. 

De Power Box is bedacht en ontwikkeld door Solenco Power, een Vlaams bedrijf uit Turnhout. Ze vormt de kern van het waterstofhuis en zorgt ervoor dat ook in de winter de woning lekker warm blijft (inclusief gloeiend heet sanitair water) en dat ook op de donkerste dagen alle elektrische toestellen en het licht aanblijven.

Door roberto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *